maandag 3 december 2018

2de sportnamiddag

Rope skipping is een omstreeks 1960 ontwikkelde sport die haar oorsprong heeft in het eeuwenoude touwtjespringen. Rope Skipping is een sport die zowel individueel als in teamverband beoefend kan worden.

Geschiedenis

Touwtjespringen is al duizenden jaren oud. De eerste vormen van wat wij nu Rope Skipping zouden noemen, kwamen al voor in het oude Griekenland, waarbij men over een houten roede of stick moest springen. In de jaren vijftig van de twintigste eeuw begonnen sommige atleten het touwtjespringen als conditietraining te gebruiken. Omstreeks 1960 werden de oefeningen uitgebreid door een aantal trainers en sportmensen, onder wie Frank Prentup, Paul Smith en Richard Cendali. De huidige vorm van Rope Skipping werd ontwikkeld door Cendali in Boulder, Colorado. In 1983 stichtte Cendali de International Rope Skipping Organization (IRSO). In 1993 werd de Europese European Rope Skipping Organization (ERSO) gesticht. Belgiƫ is in Europa een belangrijk land voor deze sport.































Basketbal is een wedstrijdsport die in 1891 door James Naismith in Springfield, Massachusetts (Verenigde Staten) werd uitgevonden. Oorspronkelijk was het een Amerikaanse mannensport. Het huidige basketbal wordt op bijna elk continent door zowel mannen als vrouwen beoefend. Twee teams van elk vijf aan het spel deelnemende spelers en zeven wisselspelers komen tegen elkaar uit. Het doel van het spel is de bal te veroveren en deze door een ijzeren ring - de basket - te werpen en te verhinderen dat de tegenstander hetzelfde doet. De basket heeft een doorsnede van 45,0 cm, hangt op een hoogte van 3,048 meter (10 feet) bevestigd aan een backboard en is voorzien van een net. Aan elk van de korte zijden van het rechthoekig basketbalveld bevindt zich een basket. Basketbal wordt zowel binnen als buiten (het zogenaamde streetbasketball of streetball) beoefend. Binnen is de ondergrond doorgaans van hardhout of kunststof en buiten wordt op asfalt gespeeld. Internationale basketbalwedstrijden worden volgens de officiĆ«le regels van de FIBA gespeeld. De NBA heeft hier echter sinds jaar en dag een grote invloed op en neemt vaak het voortouw in spelregelwijzigingen, die later door de FIBA worden overgenomen.



















Geen opmerkingen:

Een reactie posten